Kodomo no hi (jap. 子供の日), czyli Dzień Dziecka w Japoni

Kodomo no hi (jap. 子供の日), czyli Dzień Dziecka obchodzony jest 5 maja (od 1948 roku), jako oficjalne święto narodowe. 

Tego dnia rodzice modlą się o zdrowie i pomyślność swoich dzieci. W całej Japonii można spotkać kolorowe proporce w kształcie karpi, które symbolizują męstwo i siłę. Z kolei na stołach pojawiają się słodkości np. w kształcie hełmów samurajów, co ma podobne znaczenie. Wszystko to ma zapewnić dzieciom szczęście i ochronić przed złem.

 

 

Większość elementów jest związanych z męstwem, odwagą czy też siłą, tak więc symbolika odwołuje się głównie do chłopców. Pierwotnie tego dnia świętowali bowiem tylko oni, a dziewczynki miały swoje własne święto – Hinamatsuri (jap. ひな祭り), czyli „święto lalek”, obchodzone 3 marca. Mimo, iż Dzień Dziecka dotyczy wszystkich dzieci, to niektóre nadal uznają je za święto bardziej dla chłopców, a Hinamatsuri dla dziewczynek.

 

 



Jeśli ktoś ma (w sensie kupił sobie:), to na ten dzień wystawia tradycyjny samurajski hełm kabuto, a jak nie ma, to robi go sobie z origami. Nie wiadomo czemu najczęściej jest do tego wykorzystywana gazeta.
Można też kupić w sklepie liście irysa, który kształtem przypomina samurajski miecz i albo tradycyjnie zawiesić je pod dachem, żeby odstraszały złe duchy, albo trochę mniej tradycyjnie zrobić sobie z nich kąpiel – ładnie pachną i mają działanie rozgrzewające.
 


Tego dnia dzieci mogą się zajadać dwoma rodzajami tradycyjnych ciastek. Kashiwa mochi to ciastka ryżowe z nadzieniem z fasoli zawinięte w liść dębu. Ponieważ uschnięte liście dębu nie opadają, dopóki nie pojawią się nowe, są one symbolem ciągłości rodu, co oczywiście miał zapewnić męski potomek. Podobno liście dębu mają też działanie antyseptyczne. Zabawne, ale wielu Japończyków ma dylemat czy ciastko je się z liściem, czy nie (odpowiedź: nie są trujące, ale smaczne też nie:)
Drugi rodzaj ciastka to chimaki. Może się ono poszczycić ponad 1000-letnią historią. Jest to ciastko ryżowe (z mąki ryżowej lub z samego ryżu) o trójkątnym kształcie, zawinięte w podłużne liście rośliny o nazwie sasa, bardzo rozpowszechnionej w Japonii. Gotuje się je na parze, a magiczna funkcja chimaki to odstraszanie złych duchów (może to ten trójkątny kształt?). 

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.
zamknij [x]