Jesień w Japonii

Jesień w Japonii

 

Lato wciąż trwa, ale zapewne wiele osób zaczyna powoli myśleć o Jesieni. Jak z każdą porą roku bywa, są jej zwolennicy i przeciwnicy ???? Jeżeli jednak należysz do tych pierwszych, musisz choć jeden raz wybrać się do Japonii właśnie jesienią.

 

Zaraz po wiośnie, właśnie jesień jest najlepszym momentem, aby wyjechać do Japonii i zakochać się w niej na zabój. Niektórzy z Was zapewne kojarzą hanami (jap. 花見), czyli tradycję podziwiania kwiatów wiśni. Oprócz niej, istnieje również tradycja podziwiania jesiennych liści, która trwa od setek lat. Najbardziej popularnym drzewem w tym okresie staje się japoński klon, a jego liście zwane momiji (jap. 紅葉) przyciągają tłumy turystów. Podziwianie tych liści nosi nazwę momijigari (jap. 紅葉狩り), czyli dosłownie „polowanie na liście klonu”. Warto zapamiętać jedno jesienne słówko związane właśnie z liśćmi. 紅葉 (czyt. kōyō), czyli kolory jesieni. Po znakach można to dokładnie przetłumaczyć jako „czerwony liść”, jednakże słowo to odnosi się również do innych kolorów – żółtego, pomarańczowego i brązowego, czyli po prostu do kolorów, które spotykamy o tej porze roku.

 

W Japonii możemy podziwiać wysokie góry, lodowcowe doliny, piękne rzeki i wodospady, jaskinie, gorące źródła i plaże. To wszystko w połączeni z jesienną aurą sprawia, że widoki są naprawdę imponujące. Ponadto rozciągłość południowa kraju sprawia, że są tam aż trzy strefy klimatyczne z różną roślinnością. Jesienne kolory najszybciej pojawiają się na północy – na wyspie Hokkaidō, ale już w październiku opanowują niemalże cały kraj. Wówczas średnia temperatura w Tōkyō wynosi około 17 oC. Przyjemna temperatura, słońce nad głowami i przepiękne kolory sprawiają, że spacery są bardzo długie, a oczy nie mogą nacieszyć się pięknem widoków. Oprócz podziwiania roślinności, warto o tej porze roku odwiedzić onsen (jap. 温泉), czyli gorące źródła, aby zrelaksować się po wyżej wspomnianym spacerze. Jak to w Japonii bywa, o każdej porze roku można wziąć udział w najróżniejszych festiwalach. Podczas tych jesiennych serwowane są potrawy z jadalnych kasztanów i jabłek, np. w aromatycznym i słodkim karmelu. Warto również spróbować sezonowych produktów takich jak np. persymony (inaczej owoce kaki, jap. 柿) i pieczone ziemniaki yakiimo (jap. 焼き芋).

 

Jesień w Japonii - ważniejsze daty:

22 lub 23 września  (święto ruchome) – Równonoc Jesienna (秋分の日, czyt. shubun no hi)

Drugi poniedziałek października – Dzień Sportu i Zdrowia (体育の日, czyt. taiiku no hi)

3 listopada – Dzień Kultury (文化の日, czyt. bunka no hi)

23 listopada – Dzień Dziękczynienia za Pracę (勤労感謝の日, czyt. kinrōkansha no hi)

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.
zamknij [x]